X

X

X

X

X

Fietspad met lignine in Wageningen

‘s Werelds eerste fietspad van bio-asfalt, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Wageningen, Wageningen University & Research, het Asfalt Kennis Centrum (AKC), projectontwikkelaar Roelofs en de Provincie Gelderland, is in juni 2017 geplaatst op de campus van Wageningen University & Research. De wetenschappers selecteerden drie geschikte types uit acht soorten lignine en plaatsten deze in aparte segmenten. Twee van de types komen uit de papierindustrie terwijl de derde bestaat uit lignine die vrijkomt tijdens de hydrolyse van stro en de productie van cellulose ethanol. Deze derde soort heeft een lagere zuiveringsgraad en is daardoor goedkoper te produceren. Dit is een belangrijk criterium om bio-asfalt economisch rendabel te makenEr is wereldwijd veel belangstelling voor lignine als duurzame grondstof voor bio-asfalt,” aldus lignine-expert Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research.
De sector wil geleidelijk af van het gebruik van bitumen uit petroleum en bio-asfalt wordt zelfs al als voorwaarde genoemd in aanbestedingen. Lignine is interessant omdat het, net als bitumen, asfalt structuur en stevigheid geeft. Bovendien is het rijkelijk aanwezig in de natuur. Een ander voordeel is dat bio-asfalt op basis van lignine bij veel lagere temperaturen geproduceerd kan worden. En – last but not least – met lignine kunnen we flink besparen op het gebruik van fossiele materialen.

Bron: Wageningen University & Research

Juni 2017

BIO ASFALT

Ook de ACOB heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanleg van dit ’s Werelds eerste fietspad van bio-asfalt.
De productie van dit bijzondere asfalt werd namelijk uitgevoerd door de ACOB.
Voor de aanleg van het fietspad zijn er bij de ACOB diversen proeven uitgevoerd met diversen samenstellingen, ook zijn er proef vakken gedraaid.

Hieronder vindt u een filmpje van het asfalteren van enkele proef vakken.

X

X

X

X

X